Pitomi kesteni

PITOMI KESTEN, MARUNI ( Castanea sativa Mill.) – Fam. Fagaceae
Sinonimi : Castanea vesca

OPIS : Šumski drvo listopadno drvo visine do 30 metara, u mladosti sa glatkom korom koja kasnije postaje maslinastosmeđa , a u starosti smeđesiva i uzdužno ispucala. Rasprostranjeno u području sa vlažnom klimom, dugim vegetacijskim periodom ( 6-7 mjeseci), i blagim jesenima, odnosno tamo gdje nema kasnih proljetnih ni ranih jesenskih mrazeva. Rasprostranjen u Južnoj Europi, području Sredozemlja, naročito Italije.
Raste na izrazito kiselim zemljištima ( pH prosječno 4-5).
Razvija bujnu i veliku krošnju. Korijen prodire duboko u zemlju, sa žilom srčanicom, od koje se bočno granaju jake i također duboke bočne žile. Vršni pup je veći od postranih. Nalazimo ga u čistim, većinom u mješovitim sastojinama listopadnog drveća. Lišće mu je duguljasto, po obodu grubo nazubljeno. Listovi su naizmjenični, lisna plojka tvrda, kožasta na licu gola, tamnozelena i sjajna, na naličju dlakava. Listovi dosta rano opadaju, a lista u svibnju. Cvjeta poslije listanja – lipanj. Muški cvjetovi su u grupicama od po 3 i više sakupljeni u uspravne 10-30 cm. duge prividne klasove sa dlakavim vretenom, a pri njihovoj osnovi nalaze se ženski cvjetovi, te je kesten jednodomna biljka. Plod je složen u loptastu bodljikavu kupolu, koja kad sazri, puca na četiri režnja, a u njoj su 1-3 smeđa jestiva ploda ( maroni).

LIST ( Castanae folium) sadrži oko 95 tanina, smole, i drugih tvari, a upotrebljava se kao sastojak mnogih preparata protiv velikog kašlja, a može poslužiti također kao zamjena za pravi čaj. PLODOVI sadrže 45-58 % škroba, do 34 % saharoze, 4-7 % bjelančevina, i do 3 % tanina.
100 grama ploda daje 213 kalorija. ispečeni ili kuhani ukusni su za jelo i upotrebljavaju se za spremanje pirea i slatkiša.
KORA ( castanae cortex) i drvo ( Castanae lignum) sadrže preko 10 % tanina pa se upotrebljavaju kao adstrigensi i kao taninske sirovine u štavljenju kože.

UPOTREBA : većinom u prehrani, ali treba imati na umu da iako je vrlo hranjiv, teško je probavljiv. Kestenov med dobar je za bolesti dišnih organa. Svi dijelovi kestena koriste se zbog tanina u liječenju – zaustavljanju proljeva. Čaj od listova upotrebljava se kao lijek protiv hripavca, velikog kašlja. Kod nas se slabo koristi u liječenju!, dok se u drugim državama koristi kao sredstvo za čišćenje, protiv bacanja krvi iz pluća, protiv proljeva, kod križobolje / Hexenschuß /, kod teškog disanja.Comments are closed.