Rosopas žuti ( Chelidonium majus L.)

Ostali nazivi : lastin repak, rosopas, rusa, rusa trava, trava od žutice, zmijino mlijeko, zmijsko grožđe, žuta trava.

NALAZIŠTE : : Raste po stijenama, uz zidove, u živicama, vrtovima – gdje predstavlja teško iskorjenjiv korov, uz ceste, šetališta. Raste u kontinentalnoj klimi.

OPIS : Rosopas je trajna zeljasta biljka s debelim i vlaknastim podankom, te razgranjenom stabljikom visine od 30-70 cm.
Stabljika ima mjestimično čuperke dlaka i odebljala koljenca. Listovi su perasto razdijeljeni, odozgora mutnozeleni a s donje strane modro-zeleni. Žuti, nježni cvjetovi složeni u rijetke štitaste cvatove. Vjenčić je sastavljen od 4 latice a čaška od 2 zelenkasta lapa, u kojima je omotan cvijet, a otpadaju kad se rascvjeta.
Plod je valjkasti tobolac, s mnogo srno-smeđih sjajnih sjemenki, što imaju maleni bjelkasti privjesak. rosopas se lako raspoznaje po narančastom mlijeku što ” grize ” kad se otkine list, koje je neprijatnog mirisa, ljutog i gorkog okusa. Na zraku se zgusne i pocrni.
Korijen i stabljika puni su toga soka. SUŠENJEM SE GUBI 80 % SOKA.
Biljka je fitocidna i baktericidna, pogotovo na mikrobe.
Klinički je dokazano da djeluje na neke vrste umora.

Nadzemni dio biljke u cvatu i korijen sadrže više alkaloida ( oko 20), od kojih su najvažniji helidonin, heleritrin, sangvinarin, i berberin. Alkaloidi se najviše nalaze u mliječnom soku i vezani su na helidonsku kiselinu, imaju određenu sličnost s alkaloidima opijuma. Količina alkaloida u biljci kreće se do 0,6 % a u korijenu i do 1,4 %. Zanimljivo je – a možda i niste znali – u mašinskoj industriji sok se koristi za otklanjanje korozije metala.
Droga, ekstrakti, i razni gotovi ljekoviti preparati rosopasa djeluju kao blagi sedativi, holagozi, te spazmolitici. Svježi sok se upotrebljava u narodnoj medicini protiv bradavica, žuljeva, te raznih drugih kožnih bolesti, zatim bolesti jetre i žuči, bolesti želuca, ekcema, kostobolje, a ponegdje i protiv epilepsije, kod reumatizma, hipertonije, u Rusiji se koristi za dezinfekciju – umjesto joda. Neki liječnici je koriste za liječenje angine pectoris, bronhijalne astme, kroničnog artritisa, hepatitisa, cistitisa, bolesti kičmenog tkiva. U Njemačkoj se čaj koristi za bolesti bubrega, slezene, hemoroida i gripe. U Grčkoj služi kao nezamjenjivo sredstvo u liječenje bolesti jetre i probavnih organa.
U narodnoj medicini svježi sok rosopasa najstarije i najdjelotvornije je sredstvo za liječenje kurjih očiju, sunčanih pjega, ljuskavih osipa na koži, lišajeva, krasta, te drugih kožnih oboljenja. Pripisuju mu i moć u liječenju raka kože. Poznati bilijar Richard Willfort preporučuje ® tinkturu od rosopasa za liječenje gihta, reumatizma, hemeroida, te bubrežne vodene bolesti
- jednu šaku sitno izrezanog korijena cvatuće biljke namočiti u ½ litre jake rakije, nakon 8 dana močenja procijediti i piti 3 puta na dan po 10 kapi !
Iako rosopas u terapijskim dozama nije štetan valja biti na oprezu jer predoziranje može izazvati plikove u ustima, mučninu, povraćanje i oštećenje bubrega, pa je prije upotrebe poželjno posavjetovati se sa fitoterapeutom i liječnikom !
DUGOTRAJNO KORIŠTENJE BEZ LIJEČNIČKE KONZULTACIJE JE OPASNO – OTROVNO !Comments are closed.