Engleski punokrvnjak (EnglishThoroughbred)

Engleski punokrvnjak je graciozno građen i snažan konj. Po naravi je živahan, hrabar i temperamentan. Od eksterijernih obilježja možemo istaknuti da se visina grebena kreće do 170 cm, a masa tijela od 400 do 500 kg. Glava je skladna, lagana, ravnog profila, krupnih očiju, kratkih i pokretljivih ušiju. Vrat je dug, greben izražen, lopatice duge, leda snažna i elastična, sapi mišićave i ravne, trbuh usukan. Noge su suhe i žilave, uz čestu pojavu uskog stava. Najčešće zastupljene boje su vrana, dorata, alata, siva no dozvoljene su i ostale boje. Mora biti jednobojan no dopuštene su bijele oznake na glavi i nogama.

Uzgaja se u čistoj krvi i uglavnom služi kao oplemenjivač drugih populacija. Aktualni podatci govore da u Hrvatskoj ima stotinjak grla ove pasmine, no s obzirom na strukturu i kvalitetu predstavljaju solidnu bazu njene daljnje izgradnje.

Engleski punokrvnjak danas predstavlja jednu od najvrsnijih i najsvestranijih pasmina konja u svijetu. Odlikuje ga plemenitost, izdržljivost, ekstremna brzina zahvaljujući kojoj je svrstan u najvrsnije trkače i odlične skakače. Zahvaljujući pravokutnom formatu tijela, eleganciji, dugom i izdašnom galopskom skoku postiže iznimne brzine, osobito na kratkim stazama. Uspješno se koristi u dresurnim i preponskim natjecanjima, no omiljen je u lovnom i rekreativnom jahanju. Uzgoj se danas profilira u dva osnovna tipa: jahaći (za dresurna, preponska i kombinirana natjecanja ) i trkaći (za galopske utrke)Comments are closed.