Holštajn (Holstein)

Pasmina je formirana na području sjeverne Njemačke, u pokrajini Schleswig-Holstein. Formiranje same pasmine počinje u Srednjem vijeku, oplemenjivanjem izabrane populacije domaćih kobila plemenitim pastusima s područja Španjolske, Engleske, Danske i nekih drugih zemalja.
U konsolidaciji ove pasmine dostaje korišten andaluzijski konj, Yorkshire i engleski punokrvnjak. Dva su se tipa profilirala unutar pasmine, teži tip koji se koristio u obradi zemlje i vuči artiljerije u ratu, te lakši tip, uprezan u kočije, korišten za jahanje i u vojne namjene. Prva ergela koja je uzgajala isključivo holštajn pasminu osnovana je 1867. (Traventhal).
Najveći trag na konformacijske značajke holštajna ostavili su engleski punokrvnjaci, primarno mu povećavajući tjelesni format (visina grebena od 162 do 170 cm). Holštajn je pouzdan konj, plemenitog izgleda, vrsne inteligencije i dobrog temperamenta. Glava mu je skladno građena, ravnog profila, izražajnih očiju s velikim nozdrvama. Vrat i greben su snažni i mišićavi, greben izražen, lopatice duge i položene, leda duga, sapi srednje dužine, mišićave i blago spuštene, prsa duboka, noge snažne s pravilnim stavom. Korak mu je izdašan, energičan, elastičan i siguran. Dobar je u skoku. Najčešće boje tijela su dorata, vrana, smeđa i siva.
Često se koristi kao oplemenjivač, a sam uzgoj se konsolidira uzgojem u čistoj krvi. U spornije najčešće zastupljen u preponskim i dresurnim natjecanjima, no vrstan je u ostalim konjičkim disciplinama.Comments are closed.