Belgijski hladnokrvnjak (Belgian Heavy Draught)

Pasmine belgijskog hladnokrvnjaka razdvojila se na dva tipa: teži i veći tip ‘Brabant‘, te manji i lakši tip ‘Ardennes’. Ranije je postojao tip ‘Flanders ‘ koji je bio najveći i najteži, tjelesne mase do 1200 kg.
Brabant se uzgajao u istoimenoj belgijskoj pokrajini Brabant, a njegove vrsne odlike bile su poznate još u vrijeme Rimskog Carstva. U Srednjem vijeku se razvio u cijenjenog ratnog konja a u XVI. stoljeću pristupa se sustavnom konsolidiranju uzgoja. Krajem devetnaestog stoljeća ustanovljene su tri glavne krvne linije brabanta (Orange, Bavard i Jean) koje se čuvaju i održavaju i danas.
Konstitucijski gledano, belgijski konj ima tipične značajke hladnokrvne pasminske skupine. Brabant u grebenu doseže visinu do 175 cm i masu do 1100 kg, dok su ardenci nešto niži u grebenu (do 160 cm) i lakši.
Barbant ima umjereno malu i široku glavu, kratak, snažan i dobro vezan vrat s dvostrukom grivom. Trup je zdepast, mišićav i zbijen, leda kratka i jaka kao i slabine. Sapi su kratke, široke i jake. Noge su mu snažne i kratke, s gustim dlakama na kičicama. Kretnje su ustrajne i energične, ali ne baš pravilne. Barbantu su svojstvene dorate ili kestenjaste boje tijela.
Ardenac ima tešku i skladno građenu glavu, snažan, kratak, malo izvijen i dobro vezan vrat. Trup je kompaktan, mišićav i zbijen, leda kratka i jaka kao i slabine. Sapi su kratke, široke i jake, s razvijenom mišićnom masom. Kretnje su ustrajne, energične i izdašne, podjednako dobre u koraku i kasu. Najčešće zastupljena boja ardenca je ‘izabela’ dok su dorati i sivci rjeđi. Pogodan je za vuču tereta, a osobit je po svojoj izdržljivosti i ustrajnosti.Comments are closed.