Uzgoj lješnjaka

Vlado Moulis, Daruvar

U Vatrogasnom domu u Velikom Vukovju održano savjetovanje o Uzgoju lješnjaka. Agricola je, potaknuta interesom Vukovljana potražila je kompetentnu osobu za savjetovanje o uzgoju. Savjetovanje je održao g. Vlado Moulis iz Daruvara koji se s time bavi od 1985. godine. Gospodarstvo Moulis bavi se i proizvodnjom sadnica pretežito Istarskog duguljastog koji je pokazao odlične rezultate na ovim području, na površini od 100 jutara. Što se tiče zemljišta i zemljšnih terena ono je idealno za proizvodnju ljeske, pH tla idealan za ljesku je od 5.3 – 7.5, upravo naša tla imaju takav pH.

Prije svega ipak treba kemijski ispitati tlo zbog meliorativne gnojidbe umjetnim i stajskim gnojem. Ljeska kao takva nije zahtjevna kultura za održavanje, nema značajnih bolesti, jedino što je potrebno zaštita je u skladištu od moljca.
Što se tiče početka berbe i plodouživanja, prvi plodovi dolaze u trećoj godini od sadnje, a puni rod dolazi u osmoj godini. Lješnjak donosi urod 50 godina. Tada je po hektaru moguće ubrati do 5 tona ako se poklope vremenski uvjeti. Najbolja pozicija za sadnju lješnjaka je ona nagnuta prema sjeveru.
15- stak interesenata vrlo je zadovoljno održanim savjetovanjem te je dogovoren posjet na Gospodarstvo Moulis u Daruvar kako bi to sve mogli vidjeti i u praksi.Comments are closed.