Sprečavanje anemije u sisajuće prasadi

Tek rođena prasad ima ograničene rezerve željeza (Fe) potrebne za sintezu hemoglobina, zbog nedovoljnog opskrbljivanja fetusa sa željezom putem placete. Zbog toga se u sisajuće prasadi u zatvorenom prostoru, koja nema pristup slobodnom zemljištu pojavljuje anemija. Anemija je stanje u kojem u krvi nema dovoljno hemoglobina potrebitog za prijenos kisika kroz tijelo.
Za sprečavanje anemije najučinkovitija je metoda davanje intramuskularno mješavinu željeza i dekstrana odnosno mješavina željeza te vitamina A, D3 i E, 2 – 3 dana nakon rođenja prasadi. Dodavanje željeza prvi dan može izazvati šok u prasadi.
Manje učinkovite mjere za sprečavanje anemije su: oralno davanje tableta željeza te premazivanje vimena kramče s otopinom željeznog sulfata.
Prasadi u dobi 7 – 10 dana treba omogućiti slobodan pristup predstarter smjesi, u kojoj se nalaze sastojci sa željezom.
Poboljšavanje apetita prasadi dodajemo u smjesu masti i šećera, te na taj način povećavamo ukusnost predstartera.
Na obiteljskim gospodarstvima u boks za prasenje kao izvor željeza može se staviti zemlja nezaražena parazitima i poprskana s željeznim sulfatom ( FeSO4) u omjeru 10:1. još je bolje ako se krmačama s prasadi osigura ispust i svježa zelena hrana.Comments are closed.