Značajnije pasmine svinja

Veliki jorkšir – nastao je u Engleskoj i imao je važnu ulogu u postanku plemenitih pasmina. Prepoznatljiv po stršećim ušima. Skladno građena svinja, dubokog trupa, dobre plodnosti, snažne konstitucije, dobre stresne osjetljivosti, dobre mesnatosti, dobrih tovnih svojstava i rane dozrelolosti. Krmače prase 10-12 prasadi, teške 1,1-1,3 kg, s mjesec dana kod odbića 6-7 kg. Pri križanju daje vrlo dobre rezultate.

Njemački landras – kvalitetna bijela mesnata svinja. Dobre plodnosti i proizvodnih svojstava. Krmače prase prosječno 10 prasadi u leglu, teških 1,3-1,4 kg, a s mjesec dana kod odbića teže 7-8 kg. Postoje dva tipa njemačkog landrasa; Tip A – nešto duži, s izrazitim šunkama i plodniji; Tip B -kraći, manje plodnosti, s izrazito razvijenim šunkama i plećkama, dobre povezanosti trupa. Preporučuje se za križanja za dobivanje bolje mesnatosti.

Švedski landras – uz velikog jorkšira najraširenija pasmina u svijetu i u nas. Nešto je dulji i tanji od velikog jorkšira.
Dobre je plodnosti, dobrih majčinskih svojstava, ima dobru konverziju hrane. Prosječno prase 10-12 prasadi, prosječne težine 1,2 kg, pri odbiću s mjesec dana teže 6-7 kg. Ova pasmina ima dobra svojstva u raznim kombinacijama križanja s drugim pasminama. Križanci se odlikuju mesnatošću, u proizvodnji svinja za šunku, bekon i ostalo meso.

Pietren – nastao je u Belgiji. Prirasti i konverzija hrane slabiji su, a mesnatost izrazito dobra. Pietren se u programima križanja uključuje kao terminalna očinska pasmina

Naše zaštićene autohtone pasmine svinja jesu: Turopoljska svinja i crna slavonska svinja ili Pfeifferova – koje nastojimo sačuvati i koje će poslužiti selekcionarima za popravljanje konstitucijskih svojstava na plemenitim pasminamaComments are closed.