Sikavica

SIKAVICA ( Silybum marianum ) – Asteraceae
Farmakopejski naziv: Cardui mariae, Silybi mariae fructus.
Sinonimi : Gospin trn – ( Carduus Marianus ), bijeli stričak, badelj, oslobod, šareni čkalj, šarena badeljka, osljebad i divlja artičoka.

Sikavica je u Hrvatskoj tek odnedavno postala u središtu pozornosti zbog svoje ljekovitosti, dok se u drugim državama uvelike koristi i ispituje.
Sikavica samoniklo dolazi samo u podnožju Biokova, i šireg Sredozemlja, a u nas osim Biokova u svim krajevima s toplijom klimom, dakle u podnožju Biokova, u Dalmaciji, ali i u Hercegovini na suhim i sunčanim položajima, a njezina ljekovitost koristi se od srednjega vijeka u terapiji oboljele jetre, upale i tromosti žučne kesice

OPIS : slika najbolje govori, no fitoterapeuti je opisuju kao grmoliku, čvrstu biljku, koja u 1-2 godine života razvija 30-90 cm. visoke stapke.
Na prvi se pogled prepozna po izduženim listovima vrlo nepravilna oblika. Valovito i neujednačeno nazubljeni lisni rubovi načičkani su trnovima nejednake dužine. Tamnozelene, glatke i sjajne, izrazito ožiljena gornja strana listova izmrljana je vrlo nesimetričnim bijelim mrljama, kao da je poprskana mlijekom. Ljeti se razviju cvjetne stapke međaste boje i sjajne površine. Na vršcima im se rascvjeta cvijet s obiljem izduženih latica.
Tvore grimizno-ljubičastu kupicu, koju odozdo štiti oko stapke izrasla kruna zrakasto raspoređenih polulistića – trnova.
Cvate od lipnja do kolovoza, plodovi joj dozrijevaju do rujna.
Ime sikavica potječe iz Dalmacije, te je najraširenije.

RASTE : Najčešće na gnojištima, nasutim humusom bogatim terenima.

Upotrebljivo : Sjemenke.

Laboratorijskom analizom gospin trn – sikavica je « rehabilitirani « korov. zdravlju služi od antičkih vremena jer je preporučuje već starogrčki liječnik Dioskurid.
Nekoć se od korijenja i listova gospina trna kuhalo napitke protiv groznica, probadanja slabina, vodene bolesti i presahlog ženskog pranja – izostanka menstruacije.
Laboratorijske analize sjemenki otkrile su aktivne sastojke koji sadrže eterično ulje, amino –kiseline, biogene amine koji djeluju na vegetativni živčani sustav, ujedno reguliraju organsku razmjenu tvari i stimuliraju žive ćelije u jetri, gdje djeluju zaštitno, koristeći i u stanjima hepatitisa ( akutne upale jetre ), čak pri kroničnim hepatopatijama, sve do ciroze – otvrdnuća jetre, te oštećenja jetre od alkohola i raznih lijekova. Njemačka farmakologija koristi tinkturu od zrelih plodova i sjemena, a američka koristi cvatuću biljku.
Pojedini biljni lijekovi nerijetko se pokazuju vrlo učinkovitim i nada su za mnoge kojima službena medicina svojim sintetičkim i kemijskim preparatima ne može pomoći, ili su rezultati više nego skromni.
U pučkoj se medicini koriste listovi Cardui mariae folium, a negdje i zelen – cijela biljka.
Najdjelotvorniji je flavonoid silimarin. Kod nas se mogu nabaviti suhi ekstrakt pripravljen iz plodova biljke, u obliku tableta – dražeja, filmtableta i kapsula.Comments are closed.