Gavez

GAVEZ ( Symphytum officinale L.) – Boraginaceae
Farmakopejski naziv : Radix Consolidae maioris
Ostali nazivi: crni gavez, kilnjak, konjski rep, veliki gavez, korijen za slomljenu nogu, gabež, opašica, svatovci, vela konsolida, volovi jezik.

Nalazište: raste po čitavoj srednjoj Europi. Nalazimo ga na
vlažnim mjestima, u blizini seoskih dvorišta, jarcima, uz vode i na vlažnim livadama. Nalazimo ga također u vlažnim nizinskim šumama. Postoji oko dvadesetak vrsta gaveza, neke od njih uzgajaju kao stočnu hranu.
OPIS BILJKE : trajnica, zeljasta neugledna biljka šupljikave stabljike, visoka do 80 cm. Iz jakog, debelog i sočnog, mesnatog korijena, koji je izvana tamnosmeđe do crnkaste boje, a iznutra bijel do svijetložute boje, izrasta stabljika grubo dlakava čiji su donji listovi veliki s peteljkom, duguljasti i grubo dlakavi. Listovi na stabljici su naizmjenično poredani , također grubo dlakavi po cijeloj površini. Cvjetovi izbijaju tijekom ljeta , ružičasto-crveni ili ljubičasti, čine kitice i cvatove u pazušcima gornjih listova, zvonolikog su oblika, okrenuti prema dolje.
Cvate od svibnja do kolovoza.

LJEKOVITI DIJELOVI BILJKE: za lijek se sakupljaju listovi s cvijetom i korijen. Korijen se skuplja u rano proljeće i u kasnu jesen, prije nego biljka procvate. Nakon što se iskopa, opere se i, da ne izgubi od sluzavog soka, najprije se posuši, reže na kockice i na kraju osuši na toplome mjestu.

SASTAV : u malim količinama sadrži otrovni alkaloid simfitocinoglosin i glikoalkaloid konsolidin, zatim mnogo sluzi, nešto gume i smole, tanina( do 5%), eterično ulje, do 35 asparagina, šećer, alantoin -( purinski derivat), hormon auksin koji potiče stvaranje novog tkiva i holin.

PRIPREMA, PRIMJENA I DJELOVANJE:
Ime « korijen za slomljenu nogu » nije narod dao bez razloga: dokazano je da gavez podstiče zacjeljivanju rana, pospješuje stvaranje novih koštanih stanica i liječi povrijeđena tkiva.
To djelovanje treba pripisati alantoinu, koji podstiče nastajanje epitela i granulaciju pri zacjeljivanju.
Tinktura gaveza izvrsno djeluje protiv oštećenja pokosnice( periosta ), gnojnih čireva i rana koje teško zacjeljuju, i protiv čira potkoljenice.
Za vanjsku upotrebu protiv gihta i kostobolje nema boljeg lijeka od svježega nastruganoga gaveza kojim oblažemo mjesta oboljela od gihta.
Kad nemamo na raspolaganju svježu biljku, upotrebljavamo tinkturu gaveza. Ona također povoljno djeluje protiv neuralgičnih bolova, osobito protiv nesnosnih bolova lica.
Budući da gavez snažno djeluje na centralni živčani sustav, valja ga uzimati samo u malim dozama. Gavezovu tinkturu treba lagano utrljavati, jer pri teškom gihtu ne smijemo upotrebljavati jake masaže. Jednako vrijedi i za upale i povrede pokosnice. Još je bolje oblagati oboljela mjesta ilovačom, ili svježim lišćem gaveza, kupusa, štavelja, ili zlatnice ( čelebi-grane).
Gavezovu tinkturu možemo upotrebljavati i za unutrašnju upotrebu ( per os ). To je preporučljivo protiv prijeloma kostiju i svih vrsta rana kao i poslije operacije. Kad odstranimo povoje i kvačice, možemo ranu izvana liječiti gavezovom tinkturom, nanoseći je sasvim lagano na svježu brazgotinu. Liječenje i zarastanje rane brže će napredovati.
Djelovanje gaveza iznutra, kako su pokazala dugogodišnja iskustva, pokazalo se izvrsno u liječenju artritičnih tegoba i čestih poremećaja u optoku krvi. Osobina je gaveza da povoljno djeluje protiv povišenog i protiv sniženog krvnog tlaka, usklađujući nepravilne odnose tlaka. Ipak, važnija je vanjska upotreba nego nutarnja. Tinktura je izvrsno sredstvo za masažu zglobova koji su bolni, naročito kod gihta. Bolovi nastaju, većinom, zbog degeneracije zglobova koji pri kretnjama uzrokuju škripajući šum. Tinktura se izvrsno pokazala i kod liječenja upale živaca; gdje god su na tijelu nastala bolna mjesta, osjetljiva na pritisak, to se odrazi na perifernim živcima, a tinktura je jednostavan, prirodan i prikladan lijek. Odlika je tinkture i da preporađa kožu.; ostarjelu, naboranu, pogotovo sa borama oko očiju, što su nastale zbog različitih kozmetičkih sredstava, poslije duže upotrebe tinkture, koža će se regenerirati. Protiv upale vena tinktura se dobro pokazala u kombinaciji sa gospinom travom( kantarionovo ulje ili još bolje također tinktura od kantariona).
kada kvašenje rane tinkturom gaveza uzrokuje jake bolove na otvorenoj nozi, treba nakvasiti samo predjele oko rane; to ima također svoje prednosti.Comments are closed.