Archive for ‘Ljekovito bilje’

Prosinac 6th, 2010

Stolisnik (Achillea millefolium)

Stolisnik (Achillea millefolium) je kao ljekovita biljka “prvog reda” i kao biljka za čarolije imao velik ugled u starih Grka, Germana i Slavena. Cijela biljka bez podzemnih dijelova, a ubrana u vrijeme cvatnje, poznata je i danas kao Herba Vlillefolii ima vrlo široku primjenu u liječenju probavnih organa, jetre, kože, očiju drugo te u kozmetici.

Prosinac 6th, 2010

Rusomača (Capsella bursa-psastoris)

Rusomača (Capsella bursa-psastoris) za zaustavljanje krvarenja. Ta je njezina djelotvornost odavno poznata u Dalmaciji. Tamo se svježa rusomača stavlja na otvorene rane jer zaustavlja krvarenje
i djeluje izrazito dezinfekcijski, pa rane čudotvorno brzo zacjeljuju. Rusomača je vrlo djelotvorna i pri unutarnjim krvarenjima, a u poremećajima krvotoka djeluje cao “pufer”. Rusomača, kao ljekovita biljka, ima i druge primjene. Prema nekima Kušan 1956, VVillfort 1974), ljekovita djelotvornost rusomače je veća kad je napadnuta gljivicom Cystopus candicans (Pers.) O. Kunze zbog čega je deformirana
bijelo pljesnjiva, ali bogatija djelotvornom tvari (tiraminom).

Prosinac 6th, 2010

Vodopija (cichori intibus)

Vodopija - Cikorija

Slo-potrošnik
D-wegwarte gewonliche

Za različite namjene-koristi se cijela biljka u cvatu –(cichorii herba) i korijen (cichorii radix)

Nalazište u prirodi
Raste svuda po njivama,putema i travnjacima a voli suha tla .
Beremo cijelu biljku za vrijeme cvatnje 6,7 i 8 mjesec
Korijen vadimo-4 i 5 mjesec.

Primjena u komplementarnoj medicini
Čaj vodopije – za dijabetičare
Čaj vodopije sa peršinom
Sok – svježe biljke s korijenom
Sirup – za djecu-probava
Korijen – kod parazita-djeca
Svjež sok – protiv ispadanja kose i obrva
Oblog s vinskim octom

Čaj od vodopije-dijabetičarima pomaže
Sadrži jednu dragocjenu komponentu inulin
Pijte šalicu čaja po jelu ili umjesto vode u toku dana.
2 žlica biljke stavite na 1/2 litra vode pitke, provri 5 minuta i procijedite nakon 15 minuta i piti 2 šalice dnevno
Uz petrovac i maslačak+kapi za imunitet i melem neven mint

Čaj vodopije sa peršinom
Osim što je izvorni lijek za jetru, žuticu i bubreg sa peršinom 1:1 pomiješan, pospješuje izlučivanje urina i čisti krv a sa time i cijeli organizam uz kapi brusnice i kapi za jačanje org. I b.melem neven mint ili gospina
Sok-svježe biljke s korijenom

Djeluje na izlučivanje tvari i praznjenje žučne vrečice a posebno čišćenje krvi i obnavlja
Uzimati po žličicu na tašte u mlijeko ili vodu i kod bolova zbog žučnih tegoba umasiravati biljni melem gospina trava mint

Sirup  – za djecu-probava
Dobiveni sok cikorije(cijela biljka) skuhamo sa šečerom u gusti sirup.
Sirup je blago sredstvo za poboljšanje probave kod djece
3x dneno žlicu soka u mlijeko ili vodu
Korijen-kod parazita-djeca
Korijen vodopije dajte djeci ako imaju problema sa parazitima u crijevima, da ga grizu ili žvaču.
Malo ga umočite u med da ga radije grizu a trbuščić namažite melemom neven mint
Svjež sok-protiv ispadanja kose i obrva

Svježe istisnjen sok vodopije pomaže protiv ispadanja kose i obrva.
Za vrijeme pranja kose umasirajte u valsište uz korištenje šampona zitronenmelisse, brezinog octa i haarlotiona od koprive, podbjela i ružmarina
Oblog s vinskim octom
Kod prehlade donjih organa(mjehur i bubrezi),upale porebice,slijepog crijeva,pomažu oblozi od biljke koju smo poparili sa vručim octom i toplo obložili na bolna mjesta i mjenjamo obloge.uz kapi zlatnice i melem za noge neven mint
Posebno važno
Vodopija je dragocjena ljekovita biljka za jetru,žuč,hemoroide,kod bolesti bubrega(uz kontrolu lječnika)kod krvarenja i dijabetesa uz druge pripravke i masaže biljnim melemima iz eko bilja “zraka sunca”

Prosinac 6th, 2010

Brusnica (vaccinium vitis idaea)

D-preiselbeere,kronsbeere

Raste u zimzelenim šumama kao trajnica-do 30 cm
Za različite namjene- list i crvene i bobice gorkog okusa
Berba mladih listova (folium vitis idaeae) i plodova (fructus)
Primjena u komplementarnoj medicini
Biljne kapi –kod kamenaca i bolesti bubrega i mokračnih kanala, bolesti želuca, reume i gihta
Čaj od lista Sok od svježih jagoda
Kompot od jagoda
Hladna iscrpina lista stoji 10 sati.

Biljne kapi brusnice
Arbutin –iz brusnice se resorbira u organizmu i djeluje dezinfekcijsko na mokračni i probavni trakt
Sa bogatstvom a i c vitamina djeluje protuupalno
Čaj od listova brusnice
Ovaj biljni čaj pijemo kod problema sa mokračnim kanalima i zbog male količine tanina za probavne organe i upale mjehura
Sok od svježih jagoda
U svježim jagodama ima najviše vitamina a i c
Mogu se jesti svježe ali imaju gorak okus , tako da je bolje istisnjeni sok pomiješan sa medom ili u vodi
Kompot od jagoda brusnice
Kompot od svježih jagoda služi za osvježenje organizma i mokračnih puteva

Hladna iscrpina brusnice
Jednu jušnu žlicu listova ostavimo 10 sati u hladnoj vodi i tada procijedimo i pijemoisto kao i čaj od lista brusnice koji se prelio vrelom vodom.
Hladna iscrpina je bogatija vitaminima

Prosinac 6th, 2010

Rosopas žuti ( Chelidonium majus L.)

Ostali nazivi : lastin repak, rosopas, rusa, rusa trava, trava od žutice, zmijino mlijeko, zmijsko grožđe, žuta trava.

NALAZIŠTE : : Raste po stijenama, uz zidove, u živicama, vrtovima – gdje predstavlja teško iskorjenjiv korov, uz ceste, šetališta. Raste u kontinentalnoj klimi.

OPIS : Rosopas je trajna zeljasta biljka s debelim i vlaknastim podankom, te razgranjenom stabljikom visine od 30-70 cm.
Stabljika ima mjestimično čuperke dlaka i odebljala koljenca. Listovi su perasto razdijeljeni, odozgora mutnozeleni a s donje strane modro-zeleni. Žuti, nježni cvjetovi složeni u rijetke štitaste cvatove. Vjenčić je sastavljen od 4 latice a čaška od 2 zelenkasta lapa, u kojima je omotan cvijet, a otpadaju kad se rascvjeta.
Plod je valjkasti tobolac, s mnogo srno-smeđih sjajnih sjemenki, što imaju maleni bjelkasti privjesak. rosopas se lako raspoznaje po narančastom mlijeku što ” grize ” kad se otkine list, koje je neprijatnog mirisa, ljutog i gorkog okusa. Na zraku se zgusne i pocrni.
Korijen i stabljika puni su toga soka. SUŠENJEM SE GUBI 80 % SOKA.
Biljka je fitocidna i baktericidna, pogotovo na mikrobe.
Klinički je dokazano da djeluje na neke vrste umora.

Nadzemni dio biljke u cvatu i korijen sadrže više alkaloida ( oko 20), od kojih su najvažniji helidonin, heleritrin, sangvinarin, i berberin. Alkaloidi se najviše nalaze u mliječnom soku i vezani su na helidonsku kiselinu, imaju određenu sličnost s alkaloidima opijuma. Količina alkaloida u biljci kreće se do 0,6 % a u korijenu i do 1,4 %. Zanimljivo je – a možda i niste znali – u mašinskoj industriji sok se koristi za otklanjanje korozije metala.
Droga, ekstrakti, i razni gotovi ljekoviti preparati rosopasa djeluju kao blagi sedativi, holagozi, te spazmolitici. Svježi sok se upotrebljava u narodnoj medicini protiv bradavica, žuljeva, te raznih drugih kožnih bolesti, zatim bolesti jetre i žuči, bolesti želuca, ekcema, kostobolje, a ponegdje i protiv epilepsije, kod reumatizma, hipertonije, u Rusiji se koristi za dezinfekciju – umjesto joda. Neki liječnici je koriste za liječenje angine pectoris, bronhijalne astme, kroničnog artritisa, hepatitisa, cistitisa, bolesti kičmenog tkiva. U Njemačkoj se čaj koristi za bolesti bubrega, slezene, hemoroida i gripe. U Grčkoj služi kao nezamjenjivo sredstvo u liječenje bolesti jetre i probavnih organa.
U narodnoj medicini svježi sok rosopasa najstarije i najdjelotvornije je sredstvo za liječenje kurjih očiju, sunčanih pjega, ljuskavih osipa na koži, lišajeva, krasta, te drugih kožnih oboljenja. Pripisuju mu i moć u liječenju raka kože. Poznati bilijar Richard Willfort preporučuje ® tinkturu od rosopasa za liječenje gihta, reumatizma, hemeroida, te bubrežne vodene bolesti
- jednu šaku sitno izrezanog korijena cvatuće biljke namočiti u ½ litre jake rakije, nakon 8 dana močenja procijediti i piti 3 puta na dan po 10 kapi !
Iako rosopas u terapijskim dozama nije štetan valja biti na oprezu jer predoziranje može izazvati plikove u ustima, mučninu, povraćanje i oštećenje bubrega, pa je prije upotrebe poželjno posavjetovati se sa fitoterapeutom i liječnikom !
DUGOTRAJNO KORIŠTENJE BEZ LIJEČNIČKE KONZULTACIJE JE OPASNO – OTROVNO !

Prosinac 6th, 2010

Pitomi kesteni

PITOMI KESTEN, MARUNI ( Castanea sativa Mill.) – Fam. Fagaceae
Sinonimi : Castanea vesca

OPIS : Šumski drvo listopadno drvo visine do 30 metara, u mladosti sa glatkom korom koja kasnije postaje maslinastosmeđa , a u starosti smeđesiva i uzdužno ispucala. Rasprostranjeno u području sa vlažnom klimom, dugim vegetacijskim periodom ( 6-7 mjeseci), i blagim jesenima, odnosno tamo gdje nema kasnih proljetnih ni ranih jesenskih mrazeva. Rasprostranjen u Južnoj Europi, području Sredozemlja, naročito Italije.
Raste na izrazito kiselim zemljištima ( pH prosječno 4-5).
Razvija bujnu i veliku krošnju. Korijen prodire duboko u zemlju, sa žilom srčanicom, od koje se bočno granaju jake i također duboke bočne žile. Vršni pup je veći od postranih. Nalazimo ga u čistim, većinom u mješovitim sastojinama listopadnog drveća. Lišće mu je duguljasto, po obodu grubo nazubljeno. Listovi su naizmjenični, lisna plojka tvrda, kožasta na licu gola, tamnozelena i sjajna, na naličju dlakava. Listovi dosta rano opadaju, a lista u svibnju. Cvjeta poslije listanja – lipanj. Muški cvjetovi su u grupicama od po 3 i više sakupljeni u uspravne 10-30 cm. duge prividne klasove sa dlakavim vretenom, a pri njihovoj osnovi nalaze se ženski cvjetovi, te je kesten jednodomna biljka. Plod je složen u loptastu bodljikavu kupolu, koja kad sazri, puca na četiri režnja, a u njoj su 1-3 smeđa jestiva ploda ( maroni).

LIST ( Castanae folium) sadrži oko 95 tanina, smole, i drugih tvari, a upotrebljava se kao sastojak mnogih preparata protiv velikog kašlja, a može poslužiti također kao zamjena za pravi čaj. PLODOVI sadrže 45-58 % škroba, do 34 % saharoze, 4-7 % bjelančevina, i do 3 % tanina.
100 grama ploda daje 213 kalorija. ispečeni ili kuhani ukusni su za jelo i upotrebljavaju se za spremanje pirea i slatkiša.
KORA ( castanae cortex) i drvo ( Castanae lignum) sadrže preko 10 % tanina pa se upotrebljavaju kao adstrigensi i kao taninske sirovine u štavljenju kože.

UPOTREBA : većinom u prehrani, ali treba imati na umu da iako je vrlo hranjiv, teško je probavljiv. Kestenov med dobar je za bolesti dišnih organa. Svi dijelovi kestena koriste se zbog tanina u liječenju – zaustavljanju proljeva. Čaj od listova upotrebljava se kao lijek protiv hripavca, velikog kašlja. Kod nas se slabo koristi u liječenju!, dok se u drugim državama koristi kao sredstvo za čišćenje, protiv bacanja krvi iz pluća, protiv proljeva, kod križobolje / Hexenschuß /, kod teškog disanja.

Prosinac 6th, 2010

Šumska jagoda (Fragaria vesca)

Drugi nazivi

Divlja jagoda, jagoda pozemljuša, pozemljuh, mamica, fragula, sunice

Vrijeme cvatnje
Svibanj i lipanj, u planinskom području srpanj i kolovoz

Stanište
Kao samonikla biljka jagoda raste po svjetlim šumama i šikarama, te na šumskim čistinama i uz rubove šuma, od nizinskog područja do gornje šumske granice. Osobito je česta na šumskim krčevinama i zgarištima.

Ljekoviti dijelovi biljke
Najviše se upotrebljava plod, zatim list i podanak. Plod jagode sadrži preko 80% vode, ima voćnog i grožđanog šećera, bjelančevine, masti, limunsku, grožđanu i druge kiseline, vitamin C i manje B1 i B2, zatim karotina, pektina, tanina i mineralnih soli, osobito željeza, bakra i kalija. Miris osušenog ploda, kao i svježeg je aromatičan, o okus mu je slatkasto – kiselkast. Glavni sastojak lista je tanin. List, kao i podanak, oporoga je okusa i gotovo bez mirisa.

Sabiranje, sušenje i spremanje

List jagode sabire se u travnju i svibnju, u vrijeme kada se razvijaju cvijetovi, a plod od svibnja do srpnja, u planini još u kolovozu. Za sušenje se prikupljaju plodovi jagode koji nisu posve zreli. Pld se suši na način kao i sve ostalo voće. List se suši na toplom i sjenovitom mjestu. Podanak se vadi iz zemlje rano u proljeće, opere se i osuši. Osušeni pripravak se sprema u platnene ili jutene vrećice.

Lječenje i bolesti za koje se preporuča kao lijek
Jagoda je poznata kao sredstvo koje čisti krv, steže, pospješuje izlučivanje žući i mokraće, smiruje pojačani rad crijeva, proljev i krvarenje te umiruje živce i sl.

Upotrebljava se kao lijek kod bolesti bubrega, mokraćnog mjehura, osobito mokraćnih kamenaca, uloga. Također se primjenjuje kod raznih oboljenja jetre, reumatizma, arteroskleroze te kod opće slabosti tijela. Plod jagode preporuča se i odraslima, a naročito malokrvnoj i slabunjavoj djeci, napose radi sadržaja bogatog mineralnim tvarima u plodu.

Način upotrebe
Svježi plod šumske jagode upotrebljava se kao jedno od najzdravijeg voća. Plod i njegove prerađevine, kao džem, kompot, slatko, sok i sirup, osobito dijetalno sredstvo kod mnogih oboljenja. Kod jakih proljeva, kao i kod brojnih drugih oboljenja preporuča se kura s jagodama. Izvan sezone mogu se u tu svrhu umjesto svježih koristiti i na različite načine kuhane jagode. Od lišća jagode priređuje se domaći čaj, obično u mješavini s drugim biljkama, za svakodnevnu upotrebu, a primjenjuje e i kod liječenja brojnih oboljenja.

Mnogim se čajevima dodaju i suhi plodovi jagode. Kod nekih ljudi jagode izazivaju osip (koprivanjača, urtikarija) koji je međutim bezpoasan i prolazan.

Prosinac 6th, 2010

Čičak

ČIČAK ( Arctium lappa L.) -Compositae
/ Lappa major/
FARMAKOPEJSKI NAZIV : Bardanae radix ( Extractum fluidum radicis Bardanae )
Drugi nazivi : veliki lopuh , čičak zeleni, gorki lepuh, konjski čičak, lepušina, repuh, veliki čičak, veliki lepuh, čakalj, polušina.

NALAZIŠTE: na neobrađenom zemljištu, buništima, uz živice, plotove i grabe kraj cesta i putova, po rubovima šuma, uz nasipe potoka i rijeka, a budući da mu odgovara gnojeno tlo, najviše ga je uz naselja.

OPIS: Izrasta kao dvogodišnja biljka od 80 do 120 cm visine. U prvoj godini listovi su prizemni i veliki, nepravilnog srcolikog oblika, smješteni na jakim peteljkama. Tek u drugoj godini formira se jaka razgranata stabljika do spomenute visine s gusto zbijenim cvjetnim glavicama grimizno crvene boje, smještenim na vrhovima grana. Ovojni listovi cvjetova imaju na vrhu kukice zbog čega se cvijeće prima za odjeću ,kao i životinjsku dlaku, te se na taj način i rasprostire. Korijen je dug i vretenast, sivosmeđe boje.
Cvate od srpnja do kolovoza.

SADRŽI : oksidazu – inulin, glikozid «lapin» i jedan sastojak s baktericidnim svojstvima na stafilokoke. Sadrži također gorke tvari, eterično ulje, nerastvorljive gume, tanin, sumpornih spojeva, kalijeva fosfata, željeza, natrija, kalcija, magnezija i druge spojeve.

BERE SE:
sabire se korijen i to dvogodišnjih biljaka, koji se iskopa u jesen ili proljeće iduće godine, ali najčešće u listopadu i studenom, kad je biljka dostigla svoj puni razvitak., a potom očisti od korjenčića, zemlje i ostalog zeljastog dijela biljke. Zatim se prereže po dužini i tako suši. Kad je suh, na prijelomima je bijele boje i spužvast.
U travnju sakupljamo samo mlade listove koji služe za pripravu ljekovitih kupki kojima se liječe kožna oboljenja. Sjemenke se beru kada dozriju.
Ne valja brati pretanke korjenčiće, ali niti predebeo – odrvenjeli korijen.
Ukoliko je korijen predebeo, i počinje biti drvenast, oguli se i upotrebljava samo mesnati – vanjski dio. Korijen može narasti do 40 cm. duboko u zemlju, pa ga treba lopatom iskopati. oprati, oguliti, uzdužno prerezati i pustiti kroz paru 96 % alkohola, dobro osušiti i zatvoriti u limenke, jer ga rado napadaju crvi. SVJEŽ KORIJEN JE LJEKOVITIJI.

PRIPREMANJE LIJEKA, PRIMJENA I DJELOVANJE :
Upotrebljava se u obliku praška, a naročito u obliku žitkog ekstrakta, izvana – protiv kožnih čireva. Lišće se upotrebljava u obliku dekokta ( odvara), također za vanjsku uporabu, za smirivanje svrbeži kod izvjesnih kožnih bolesti.
Također, korijen i list koriste se i kod upale i čireva želuca, koriste se kod pospješivanja znojenja, kod probave, pomažu u ublažavanju reume, kožnog ekcema, lišaja, osipa, gnojnih rana i skorbuta.
Suh korijen stucan u prah i pomiješan sa jestivim ( maslina ) uljem, liječi gnojne rane kada se njime namažu.
Protiv reume koristi se čaj od čičkovih sjemenki.
Lijek protiv gore navedenih bolesti priprema se tako da se 1 velika žlica sitno narezanog korijenja i lišća kuha u ½ litre vode u trajanju od 5 minuta, zatim se ostavi poklopljeno
10-15 minuta i na kraju procijedi. Piju se po 2 velike žlice dvaput dnevno, ujutro i navečer.
Ako se 60 grama korijena kuha 5 minuta u 1 litri vode, može se uzimati po šalica ujutro i uvečer.
Prah od suhog korijena pomiješan sa zečjim lojem izvlači strana tijela iz rane.
U slučaju kljenuti ličnog živca ( Nervus facialis ), kada se usta iskrive, zdrobi se svjež korijen i lišće s donjim dijelom stabljike čička i privije na ZDRAVU stranu.
Kod gnojnih procesa usne šupljine grglja se a čirevi se i rane ispiru , te osip po koži oblaže odvarom –od čičkovog lišća, koje ima osobinu da hlad. Na 1 litru vode uzme se 1 dag. sušenog lišća i pije ujutro i navečer po 1 šalica.
Čaj od korijena pospješuje stolicu, izlučivanje znoja i mokraću, te čisti krv. Ako se pije NATAŠTE po 1 šalica , te 1-2 šalice u toku dana, u dugim polaganim gutljajima, pomaže u slučaju gihta , podagre, upornog reumatizma, uloga, vodene bolesti, čireva i kod otrovanja živom, kao protuotrov !
Čičkovo lišće kuhano sa mladicama – izbojcima smreke ( Picea abies) čisti krv i liječi od mnogih kožnih bolesti. Istim odvarom treba čireve ispirati, stavljati od njega obloge na oboljelo mjesto i ujedno piti čaj.
TREBA ZNATI DA JE KORIJEN LJEKOVIT SAMO GODINU DANA NAKON ŠTO JE UBRAN.
Kada se koža glave dobro opere čajem od čičkova korijena, a svaki drugi dan namaže čičkovim uljem, stimulira rast kose, ako joj korijenje nije uginulo.
PRIPRAVA ČIČKOVOG ULJA.
Šaka suhog i sitno izrezanog korijena, polivena s malo 80-90 % alkohola, ostavi se stajati 14 dana , zatim se dolije ½ do ¾ litre ulja ( najbolje maslinovog, ali ako ga nema dobro je i stolno ), pa se opet ostavi 4 tjedna na toplom mjestu, uz povremeno mućkanje. Da bi alkohol ispario, bocu s uljem ne zatvaramo čepom nego s malo gaze ili papirom u kome su izbušene sitne rupice. NAPOMENA:
NA ISTI NAČIN SE RADI ULJE OD SJEMENA KOJE JE JOŠ LJEKOVITIJE !

Za čaj se na jednu litru vode uzima 1 velika žlica isječenog korijena i skuha. Pije se mlaki čaj tri puta dnevno, po jedna čaša, pomiješana s žličicom meda.
Pomiješaju li se jednaki dijelovi toga čaja i octa ( jabučni –domaći ) –pa se time natrlja koža glave dvaput dnevno, zaustavlja se ispadanje kose.

ČAJ OD SJEMENKI U TU SVRHU JE LJEKOVITIJI – DJELOTVORNIJI.
U vinu skuhano lišće čička liječi od mokraćnih kamenaca. Oni nestaju i kada se uzima sitno izrezan čičkov korijen ( ili prah ) od suhog korijena, pomiješano s medom.
Neki ljudi kuhaju čičak ( u proljeće) u juhi, a lišće i mladice mogu se začiniti uljem i limunovim sokom, te poslužiti kao varivo.

Rane od otvorenih vena na nogama liječe se oblozima od čičkovog lista namazanog s donje strane svinjskom mašću.

Ljekoviti pripravci od čičkovog korijena vrlo su djelotvorni kao « čistači « krvi, pomažu kod oboljele jetre, pospješuju izlučivanje žuči, , ublažavaju reumatske tegobe, služe u liječenju kožnih bolesti, a preporučuju se i kod dijabetesa.
Svježe istisnuti sok iz čičkovog korijena pomaže kod opeklina, kožnih ekcema, potkožnih čireva. U istu se svrhu koristi i mast iz čičkova korijena.

Prosinac 6th, 2010

Gavez

GAVEZ ( Symphytum officinale L.) – Boraginaceae
Farmakopejski naziv : Radix Consolidae maioris
Ostali nazivi: crni gavez, kilnjak, konjski rep, veliki gavez, korijen za slomljenu nogu, gabež, opašica, svatovci, vela konsolida, volovi jezik.

Nalazište: raste po čitavoj srednjoj Europi. Nalazimo ga na
vlažnim mjestima, u blizini seoskih dvorišta, jarcima, uz vode i na vlažnim livadama. Nalazimo ga također u vlažnim nizinskim šumama. Postoji oko dvadesetak vrsta gaveza, neke od njih uzgajaju kao stočnu hranu.
OPIS BILJKE : trajnica, zeljasta neugledna biljka šupljikave stabljike, visoka do 80 cm. Iz jakog, debelog i sočnog, mesnatog korijena, koji je izvana tamnosmeđe do crnkaste boje, a iznutra bijel do svijetložute boje, izrasta stabljika grubo dlakava čiji su donji listovi veliki s peteljkom, duguljasti i grubo dlakavi. Listovi na stabljici su naizmjenično poredani , također grubo dlakavi po cijeloj površini. Cvjetovi izbijaju tijekom ljeta , ružičasto-crveni ili ljubičasti, čine kitice i cvatove u pazušcima gornjih listova, zvonolikog su oblika, okrenuti prema dolje.
Cvate od svibnja do kolovoza.

LJEKOVITI DIJELOVI BILJKE: za lijek se sakupljaju listovi s cvijetom i korijen. Korijen se skuplja u rano proljeće i u kasnu jesen, prije nego biljka procvate. Nakon što se iskopa, opere se i, da ne izgubi od sluzavog soka, najprije se posuši, reže na kockice i na kraju osuši na toplome mjestu.

SASTAV : u malim količinama sadrži otrovni alkaloid simfitocinoglosin i glikoalkaloid konsolidin, zatim mnogo sluzi, nešto gume i smole, tanina( do 5%), eterično ulje, do 35 asparagina, šećer, alantoin -( purinski derivat), hormon auksin koji potiče stvaranje novog tkiva i holin.

PRIPREMA, PRIMJENA I DJELOVANJE:
Ime « korijen za slomljenu nogu » nije narod dao bez razloga: dokazano je da gavez podstiče zacjeljivanju rana, pospješuje stvaranje novih koštanih stanica i liječi povrijeđena tkiva.
To djelovanje treba pripisati alantoinu, koji podstiče nastajanje epitela i granulaciju pri zacjeljivanju.
Tinktura gaveza izvrsno djeluje protiv oštećenja pokosnice( periosta ), gnojnih čireva i rana koje teško zacjeljuju, i protiv čira potkoljenice.
Za vanjsku upotrebu protiv gihta i kostobolje nema boljeg lijeka od svježega nastruganoga gaveza kojim oblažemo mjesta oboljela od gihta.
Kad nemamo na raspolaganju svježu biljku, upotrebljavamo tinkturu gaveza. Ona također povoljno djeluje protiv neuralgičnih bolova, osobito protiv nesnosnih bolova lica.
Budući da gavez snažno djeluje na centralni živčani sustav, valja ga uzimati samo u malim dozama. Gavezovu tinkturu treba lagano utrljavati, jer pri teškom gihtu ne smijemo upotrebljavati jake masaže. Jednako vrijedi i za upale i povrede pokosnice. Još je bolje oblagati oboljela mjesta ilovačom, ili svježim lišćem gaveza, kupusa, štavelja, ili zlatnice ( čelebi-grane).
Gavezovu tinkturu možemo upotrebljavati i za unutrašnju upotrebu ( per os ). To je preporučljivo protiv prijeloma kostiju i svih vrsta rana kao i poslije operacije. Kad odstranimo povoje i kvačice, možemo ranu izvana liječiti gavezovom tinkturom, nanoseći je sasvim lagano na svježu brazgotinu. Liječenje i zarastanje rane brže će napredovati.
Djelovanje gaveza iznutra, kako su pokazala dugogodišnja iskustva, pokazalo se izvrsno u liječenju artritičnih tegoba i čestih poremećaja u optoku krvi. Osobina je gaveza da povoljno djeluje protiv povišenog i protiv sniženog krvnog tlaka, usklađujući nepravilne odnose tlaka. Ipak, važnija je vanjska upotreba nego nutarnja. Tinktura je izvrsno sredstvo za masažu zglobova koji su bolni, naročito kod gihta. Bolovi nastaju, većinom, zbog degeneracije zglobova koji pri kretnjama uzrokuju škripajući šum. Tinktura se izvrsno pokazala i kod liječenja upale živaca; gdje god su na tijelu nastala bolna mjesta, osjetljiva na pritisak, to se odrazi na perifernim živcima, a tinktura je jednostavan, prirodan i prikladan lijek. Odlika je tinkture i da preporađa kožu.; ostarjelu, naboranu, pogotovo sa borama oko očiju, što su nastale zbog različitih kozmetičkih sredstava, poslije duže upotrebe tinkture, koža će se regenerirati. Protiv upale vena tinktura se dobro pokazala u kombinaciji sa gospinom travom( kantarionovo ulje ili još bolje također tinktura od kantariona).
kada kvašenje rane tinkturom gaveza uzrokuje jake bolove na otvorenoj nozi, treba nakvasiti samo predjele oko rane; to ima također svoje prednosti.

Prosinac 6th, 2010

Sikavica

SIKAVICA ( Silybum marianum ) – Asteraceae
Farmakopejski naziv: Cardui mariae, Silybi mariae fructus.
Sinonimi : Gospin trn – ( Carduus Marianus ), bijeli stričak, badelj, oslobod, šareni čkalj, šarena badeljka, osljebad i divlja artičoka.

Sikavica je u Hrvatskoj tek odnedavno postala u središtu pozornosti zbog svoje ljekovitosti, dok se u drugim državama uvelike koristi i ispituje.
Sikavica samoniklo dolazi samo u podnožju Biokova, i šireg Sredozemlja, a u nas osim Biokova u svim krajevima s toplijom klimom, dakle u podnožju Biokova, u Dalmaciji, ali i u Hercegovini na suhim i sunčanim položajima, a njezina ljekovitost koristi se od srednjega vijeka u terapiji oboljele jetre, upale i tromosti žučne kesice

OPIS : slika najbolje govori, no fitoterapeuti je opisuju kao grmoliku, čvrstu biljku, koja u 1-2 godine života razvija 30-90 cm. visoke stapke.
Na prvi se pogled prepozna po izduženim listovima vrlo nepravilna oblika. Valovito i neujednačeno nazubljeni lisni rubovi načičkani su trnovima nejednake dužine. Tamnozelene, glatke i sjajne, izrazito ožiljena gornja strana listova izmrljana je vrlo nesimetričnim bijelim mrljama, kao da je poprskana mlijekom. Ljeti se razviju cvjetne stapke međaste boje i sjajne površine. Na vršcima im se rascvjeta cvijet s obiljem izduženih latica.
Tvore grimizno-ljubičastu kupicu, koju odozdo štiti oko stapke izrasla kruna zrakasto raspoređenih polulistića – trnova.
Cvate od lipnja do kolovoza, plodovi joj dozrijevaju do rujna.
Ime sikavica potječe iz Dalmacije, te je najraširenije.

RASTE : Najčešće na gnojištima, nasutim humusom bogatim terenima.

Upotrebljivo : Sjemenke.

Laboratorijskom analizom gospin trn – sikavica je « rehabilitirani « korov. zdravlju služi od antičkih vremena jer je preporučuje već starogrčki liječnik Dioskurid.
Nekoć se od korijenja i listova gospina trna kuhalo napitke protiv groznica, probadanja slabina, vodene bolesti i presahlog ženskog pranja – izostanka menstruacije.
Laboratorijske analize sjemenki otkrile su aktivne sastojke koji sadrže eterično ulje, amino –kiseline, biogene amine koji djeluju na vegetativni živčani sustav, ujedno reguliraju organsku razmjenu tvari i stimuliraju žive ćelije u jetri, gdje djeluju zaštitno, koristeći i u stanjima hepatitisa ( akutne upale jetre ), čak pri kroničnim hepatopatijama, sve do ciroze – otvrdnuća jetre, te oštećenja jetre od alkohola i raznih lijekova. Njemačka farmakologija koristi tinkturu od zrelih plodova i sjemena, a američka koristi cvatuću biljku.
Pojedini biljni lijekovi nerijetko se pokazuju vrlo učinkovitim i nada su za mnoge kojima službena medicina svojim sintetičkim i kemijskim preparatima ne može pomoći, ili su rezultati više nego skromni.
U pučkoj se medicini koriste listovi Cardui mariae folium, a negdje i zelen – cijela biljka.
Najdjelotvorniji je flavonoid silimarin. Kod nas se mogu nabaviti suhi ekstrakt pripravljen iz plodova biljke, u obliku tableta – dražeja, filmtableta i kapsula.