Način uzgoja puževa

Meso puževa povoljno djeluje na probavne organe, potpomaže i ubrzava probavu i pripisuju mu se ljekovita svojstva. Puževa sluz djeluje izrazito baktericidno. Znanstvenici su dokazali da sluz ima isti učinak kao antibiotik streptomicin. Zbog toga gotovo i nisu poznate bolesti kod puževa, pa je meso zdravstveno sigurna hrana. Meso puževa ne sadrži kolestrol, ima dobar aminokiselinski sastav, pa su sve to razlozi zbog čega je potražnja iz godine u godinu sve veća. Potrošnja mesa puževa u prehrani se u zadnjih 5 – 6 godina, prema službenim podatcima, povećala čak 20 puta. Posebno je cijenjen na stolovima zemalja zapadne Europe, Amerike, Australije i Japana.

Uzgoj u zatvorenom prostoru (staklenik, plastenik)

Ovaj sistem obuhvaća klimatski kontrolirane zgrade u kojima puževi borave svo vrijeme u kontroliranim uvjetima kako bi se osigurali maksimalni proizvodni rezultati.
Puževi se hrane specijalnim koncentratima pripremljenim za svaku etapu razvoja puževa. Uzgajanje puževa na ovoj razini zahtijeva velike početne investicije. Puževi i njihova okruženje zahtijevaju stalnu pozomost i nazočnost čovjeka.
Metoda uzgoja puževa u zatvorenom je prisutna u Francuskoj oko 20 godina i poslijednjih godina u Britaniji.
Uzgoj puževa u zatvorenom omogućuje uzgajivačima proizvodnju puževa tijekom cijele godine.Comments are closed.