Uzgoj puževa na otvorenom

Ova vrsta uzgoja puževa se u cijelosti odvija vani, na otvornim površinama. Puževi su smješteni u parcele zatvoreni sigurnosnim ogradama. Uzgajaju se, reproduciraju i rastu tijekom cijele sezone praktično bez posjećivanja do ubiranja. Ovaj je sistem prihvaćen u Italiji, i skoro svi puževi u ovoj državi proizvedeni za trzište uzgajani su na ovaj način.

Prodaje se oprema za pužarnik koja sadrži: aluminijske ograde, žičane ograde, mreže za ograđivanje aleja, stupe, automatsko navodnjavanje….
Za 2.500 m2 Cijena po dogovoru.
Duje Željković
091 555 9990

Helitex mreže (link)

Količina radne snage i materijala je na minimumu i zato postoje ekonomske prednosti u usporedbi sa ostalim tipovima uzgoja. Nedostatak ovog sistema je sto se puzevi ubiraju samo tijekom par mjeseci sezone rasta i količine proizvoda raspoložive tržistu su ograničene.

Ovaj način uzgoja podrazurnijeva minirnalna ulaganja, potrebna su ipak ulaganja u: Zaštitnu ogradu , Biljke za dohranu , Strojevi ( freza ), Navodnjavanje ( zalijevanje, automatsko ili ručno )

Helix Pomatia Linne ili vinogradarski puž, udomaćen je u velikom dijelu Europe, uglavnom u kontinentalnim krajevima, u planinama do 2000 m nadmorske visine, šumama, pašnjacima, kotlinama, vrtovima i vinogradima. Hrani se sa raznovrsnim biljkama, u vrtovima baš i nije dobodošao jer zna napraviti popriličnu štetu. Sami uzgoj nije težak, ali je neotporniji od Helix Asperse. Uzgaja se uglavnom u kontinentalnim krajevima.

Biljke za zaklon i prehranu puževa ; kupusnjače, suncokret , salata, repica, biljna krma, blitva.
Prihrana puževa ; također morate prihranjivati puževe, a prihranjuju se sa mrkvom, lubenicama, jabukama, rajčicom…

POČETAK UZGOJA nabava matičnog jata od jednog od otkupljivača, izbor mjesa u blizini kuće s kvalitetnim tlom, bez pesticida i industrije u kojem puževi mogu živjeti i rasti, priprema tla, sadnja odgovarajućeg bilja, za prehranu i zaklon puževa, osigurati materijal za podizanje pužarnika, izgradnja zaštitnih ograda od bježanja i zaštite od nametnika.Comments are closed.