Sigurni i tržište i zarada

Najvažnije elemente o uzgoju puževa možete naći u našoj brošuri koju vam šaljemo na upit agricolaseljak@gmail.com

Pokretanje proizvodnje na farmi veličine 1 rali odnosno jutra površine, ostvaruje se prinos puža preko 5 tona. U prvoj godini samo se ulaže, a dobitak se ostvaruje u drugoj godini proizvodnje, odnosno nakon prve berbe puževa.

S nestrpljenjem očekujemo proljeće kada će puževi izaći iz operkulacije te će se onda vidjeti posljedice zime. Tip potpuno otvorene proizvodnje nije pogodan za naše klimatske uvjete, jer su jaki mrazevi učestali i dugotrajni. Za uvjete oštre zime pogodniji je poluzatvoreni tip uzgajališta jer štiti puževe od niskih temperatura.

Puževo meso još je vrlo teško pronaći u našim kuhinjama pa se tako cjelokupna proizvodnja izvozi. U Francuskoj se godišnje konzumira oko 250.000 tona puževa, vidljivo je da plasman ne bi trebao biti upitan

Proizvodnja puževa ne donosi prihod u prvoj godini već u drugoj, stoga je to posao koji iziskuje puno strpljenja i ulaganja tjekom prve godine.

Priprema terena za podizanje „farme“ počinje obradom tla i pripremom za sjetvu kupusa, salate, uljane repice i suncokreta. Slijedi ograđivanje prostora koje se izvodi sa pocinčanim tablama lima koje se ukopavaju na dubinu oko tridesetak centimatara kako bi se spriječio ulazak glodavaca i kukaca u prostor gdje obitavaju puževi.

Zatim se prave unutrašnje gredice ili redovi i međusobno se odvajaju mrežama. Gredice su široke 3 – 4 metra i dugačke 40 – 50 metara.

U vrijeme kada vegetacija dosegne 10 – 15 centimetara unosi se matično lego, na metar kvadratni idu 22 puža. U rujnu mali puževi se odvajaju od matičnog legla, do kraja studenog vrše se pripreme za zimovanje, cijeli se prostor pokriva PVC folijom. Puževi zimu provode začahureni u kućice i ukopani u tlo.

Proizvodni cilkus traje 18 mjeseci, toliko je vremena potrebno da puž naraste na konzumnu veličinu. Za uspjeh u ljetnim mjesecima potreban je i sustav navodnjavanja koji će omogućiti da lišće bude stalno vlažno jer puževi jedu samo vlažno lišće.

Realna slika poslovanja proizvodnje puževa dobiva se u trećoj godini, tada se ostvaruje profit bez većih ulaganja. Cijena za kilogram puža između 3 i 4 € za kilogram vrlo je primamljiva. Treba se samo odlučiti za proizvodnju naoružati se strpljenjem i znanjem i uspjeh proizvodnje neće izostati. Jedino što nam ostaje je pronalazak sigurnog tržišta i naplate.

Zainteresiranima šaljemo brošuru o uzgoju puževa.Comments are closed.